RSS

Welcome to my Blog
Hope you enjoy reading.

Monday, December 13, 2010

Hikayat Merong Mahawangsa (The Malay Chronicles: Bloodlines)


Erm..kali ni aku nk wat entry psl filem lak...sprt yg korang bc title kt ats tu..Hikayat Merong Mahawangsa..itulah filem yg aku nk share ngn korang..filem ni ialh terbitan KRU studios n pengarahnye, Yusri Abdul Halim..filem ni mmg mggunakan kepakrn tempatn :)...bg aku la berdasrkan  trailernye..cite ni mmg best sey...bnyk teknik CGI yg digunakn n nmpak real!!..cantek..set n kostum diorg pn cantek...ape itu CGI?? even aku tau ramai yg tau sal CGI ni...tp sje aku nk jlaskn gak ckit2...CGI (computer generated imagery) merupkn sejenis aplikasi komputer utk mghasilkn pelbagai effect yg mnarik trhdp suatu filem...cthnye dlm background, material, klu nk wat tentera mnjadik ramai ngn plakon yg cket pn blh ngn CGI ni...klu nk meng'ade'kn bende,persekitaran yg x der pn boleh...ngn kate laen menrealitikn imaginasi...hehehe..n mcm2 boleh lah...


Filem ni gak tlh dpt menarik ramai pengedar filem antaranye dr UK, German, Russia, France n negara2 Timur Tengah sms menyertai Pasaran Filem Eropah di Berlin, Germany...

Pelakon-pelakon filem ni lak ialah Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato' Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera,Nell Ng, Jehan Miskin, Umi Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam n diorg gak gune 15 org pelakon stunts dr Hong Kong


Ok ni aku share ngn korng die punye trailer..jemputla tengok...

video


haa..amacam???? best kn?? =D

Cite ni sbnrye berdasarkn dokumen sejarah pada abad ke 16 iaitu 'The Malay Annals'. citer ni mengisahkn tentang Empayar Rom yg pd ketika itu (thn 120 AD) di bawah pemerintahan Hadrian, sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah. Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.Tapi, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung perairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda. 

So klu korang nk tau Merong Mahawangsa ni dpt selamatkan Puteri China utk dikhwinkan ngn Putera Rom ke x..n nk tengok hasil kepakarn tempatan dlm pengaplikasian CGI dlm filem ni ...same2 la kt nantikn n nonton cite ni...

Filem ni maybe ditayangkan awl 2011..bile tu ak pn x tau ah...huhu..same2 la kt nunggu yek..


****

Tuesday, December 7, 2010

Rutin Harian sbg Penganggur..-_-"



hi sume...hr nk aku saje je nk wat entry cengini, skrg ni kol 7.17 am n aku nk gtau tugas2 aku yg akn aku wat jap lg n mmg tugas2 tu la yg aku dok wat tiap-tiap hr..~~~


aku nk ibaratkn bibik laaa seng citer..biase ak stat keje as bibik ni kol 8 la..(msh ade mse ni) pg2 perkare pertame yg aku wat..


1- online jappp


2- cuci pinggan mangkuk


3- kemas rumah termasuklah menyapu, m'mop(2hr skali), mngmas yg berselerak etc


4-basuh baju - tp bju aku jek, yg laen mem besar yg basuh sbbnyek mem besar was-was klu ak bash, takut x bersih....ok x per..ringn ckit keje ak..hi2...basuh bju ni kne basuh lps mem besar selsai bju die...


5-masak??..erm.. kdg2 jek aku tulun he3...tngok keadaan mem besar la...or..klu aku rse nk masak.. aku g la msk...aku lbh suke mask sorg2..klu tulun2 org msk ni..kurg bermnt cket....hehehe


6-ble dh selsai sume keje, biase da tgh hr...so, lpas jek smyg, mkn, ak akn maen game..ps2..n adik ak akn online..kire tukar shif ngn die laaa...


7-ble mlm lak..lps mkn, aku akn nonton tv..tngk cite ape yg best...cite yg slalu ak tengok adlh Halimah Jongang (x dek la best mn..tp layan la jugak), cite yg kamis mlm jumaat tu..cite antu kt tv3 tuu..lupe cite ape..n...klu ade cite laen yg best aku tengok..klu x dek or adk ak tgok sport (laki cam tu ah..sport..sport..sport..-_-), ak online..klu adk ak online..aku maen game n sbaliknyelah...


so begitulh rutin harian ak sbg penggangur yg membosankan...k lah kne stop da ni..kang bising plak mem besar...bye bye..

Wednesday, December 1, 2010

Who Am I



Hi..ini adalah 1st time aku trlibat ngn penulisan blog...nth la nape aku stat nk gatal tangn tulis blog..mb da busan tahap gaban da kot aku dok umah ni....biasela bg graduan yg menganggur cam aku ni..(harap cepat2 la aku dpt keje)..-_-"...ermm aku rase nk introduce diri ckit kt cni..


Sprt yg termaktub kt url aku, Fathia Elmira, itulah nme aku..tp itu hnya nme utk blog ni jek..hehehe..
aku pilih gabungan name tu sebabnye aku rase Fathia tu hampir same ngn name sbnr aku...tp klu nme aku disebut dgn kekerapan berulang kali tanpa henti, akn kedengaran sprt Fathia gak..ade la ckit2...n Elmira lak sbb maknenya adlh 'princess'..n aku suke sgt tngok citer2 yg ader princes nis...cam citer2 Barbie tuu..so aku amik la nm Elmira ni...Aku gak agk konfius nk guna nme Tya Elmira atau Fathia Elmira sbnrnye..sbb Tya pn hmpir same ngn nme sbnr aku...plus,nme tu pendek ckit..tp Tya Elmira tu cam Tia Amelia (sejenis produk kosmetik) jek bunyinye..so aku x amik la nme tu..x bestlaa same cam owg nih...


Aku da tamt da blaja dng memperolehi sekeping ijazah dlm property management ....tp x dek lh gempak mne pon resultnye...(dlu mmg segulung ijazah,tp skrg ijazah tu die x gulung daaa..,diletak dlm ape nth nme die..yg pastinye mende tu segi 4 tepat, keras n cam fail)


Klu bab hobi ni lak, skrg ni aku enjoy maen game..game yg aku maen skrg adlh cafe world kt fb tu( tp bru di lvl 97)..n GTA San Andreas..(PS2...x dek duit lg nk bli PS3..)


Sekrg ni aku x dek wat ape2..mlainkan maen tenet, cari keje, maen game,tido, makan, minum, mandi..etc..


Haaa.. itulh serba cdkit sal aku...





Drop ur Link