RSS

Welcome to my Blog
Hope you enjoy reading.

Thursday, February 10, 2011

Projek Budak Tabika

esok ni da last day tuk kontes ni...aku x tau la diterime ke x karangan aku ni...he2...saje je ak nk try kontes ni..g pon blh la mnmbhkan aku punye n3...hermmmaku dpt tau kontes ni kt blog ni yek..klik sini

cenggini die punye kontes


X lawo kn..kah3!

nk tulis ringkas2 xpe..xde potong markah..janji sedap d'bace,lawak n boley d'fahami .
ps 2 post link krngan anda 2 kt comment contez neh .

dlm karangan 2 msti ada :
  • suara org m'nyayi
  • harimau
  • anak kunci
  • peti besi
  • surat wasiat
  • d'kejar gajah
  • suara ckgu m'manggil name sy (anda la 2)  
sila sambung karangan neh :

    
Pada musim ct sekolah yg lepas.sekolah sy telah m'adakan 1 aktiviti riadah d'kawasan air terjum sekayu.
tngh2 syok sy n kwn2 mandi kt air trjum 2 sy nampak s'eko rama2 yg cantek.sy pown kejar rama2 2.tiba-tiba sy.......

                                                                 ********************************

Tiba2..trdngar suara org menyanyi..tp sy x kesah pon…sy terus kejar rama2 tu tatpi suara itu makin kuat..sy brhenti sekejap dan mencari suara itu..sy terpk mugkin itu suara tylor swift..  tp mustahil sbb ni kn dlm hutan…xkn die wat konsert dlm hutan kot...tiba2 sy ternmpak satu bunga besar yg bergerak..dan sy pasti suara itu datg dr bunga itu..sy tengok bunga itu..ia trus mengembangkn kelopaknye dan sy nmpak ade pari-pari di dalamnye…die sugguh cantik..sy sgt terkejut …tiba2 terus sy tringt rama2 sy td..sy x tau mne rama2 itu..sy pn tanye pari-2 itu..dan die bgtau saya arah rama2 tu pergi

Sy trus mengikut arah yg dtunjukkan n terjumpe ngn rama2 td….sedang sy asyik mengejar rama2 tu, sy terase ade suatu yg aneh..erk…sy nmpak ade ha..ri..mau…!!!..sekor harimau  besar dan harimau kecik 3 ekor..mungkin mereka satu keluarga..yg besar itu emaknye  sbb die pakai rantai…dan yg kecik itu anaknye….tp anaknye yg sekor tu kurus jer..sy trus tanye mak harimau knpe ank die kurus?..mak harimau ckp: die x nak makan..sume jenis makanan dah bg kt die sume x nk makn..jd sy berilah Appeton kpd mak harimau utk mnmbh selera mkn..sbb mak slalu beri  sy apeton klu sy x nk makan dan slps minum apton sy akn makan..mak harimau sgt gembira dan di memberikan sy ank kunci yg terdapt pd rantainya…beserta satu peti besi sbg balasan krn tlg menolong anknye..

Sy trus membuka peti besi itu dng anak kunci yg dberikan..sy nmpak ade surat wasiat dlm tu..wow..rupe2nye dlm surat wasiat itu ade terlukis peta..peta harta karun mungkin..sy dng gumbiranye..menuju ke tempat yg terdpt dlm peta itu..ianya berhampiran dng gua..bile sampai di tmpat tu, sy menggali beberapa tempt yg mungkin trdapt harta karun..dan..sy sgt terkejut krn sy terjumpe satu kotak…kotak itu dibalut dng kain..sy buka balutan dan kotak itu..sy terkejut sekali lg..rupe-rupenye ade sony psp di dalm kotak..sy terus mengambil sony psp itu dan ingin mencuba..sy lg terkejut sony psp ade game  siphon filter dlm tu….weeee..=)..sy terus duduk pintu gua n bermain game tembak2 tu....wau mmg best upenye maen game dlm gua ni...x pyh pakai speaker yg power2..da bergema da pon… tiba2 sy terdengar bunyi gajah.. rupenye2 gajah itu berada di depan sy… gajah tu lihat sy..sy lihat gajah...n…die nk kejar sy..sy takut…sy terus lari dan lari..sy sgt takut dikejar gajah...sy rase gajah fikir sy nk tembak die..owh tidak…gajah tu clap paham…sy hanye maen game tembak2..

 Sy sudh penat berlari tp gajah itu x penat lg berlari mengejar sy…tiba2 sy terdengar suara cikgu memanggil nme saya..miraa miraa….pokok didepan!!!!..sy terkejut..nasib baek sy sempat brek dan terus wat drift ke kiri…tp gajah yg kejar sy x sempat nk brek..die pengsan sbb xcident ngn pokok besar..kesian gajah itu…

                                                                                             *******
gtulah karangan budak2 dr sy...sile komen yek encik penganjur...(hu2 klu msh diterime utk kontes la)
n kwn2 kt bwh ni..jomlei kt wat karangn budak2...=)

cik zatie                        skoozsan          nelly





Monday, January 24, 2011

City Ville ^ ^


Lame benar rase x on blog n blogwalking ni...hu2..bukan aper skrg ni aku teraddict ngn online game bru...CITY VILLE..x psl2 aku termain game tu n teraddict la plk..hari ni hr ke 6 aku maen n bru di level 25....biaselh klu aku maen suatu game ni..aku akn mencari2 die punye strategi (yes...mesti kne ad startegi..sbb ak x suke maen sekadar maen jek..x dek feeeel)..ye la..mcm mn nk dpt duit banyk..camane nk cepat naik level..cmane nk gune energy wisely..mencari jawapan utk bagaimana tu lh yg menyebbakn aku teraddict...dlu ngn cafe world...da aku jumpe method tuk selsai permasalhn bagaimana ni…n berhasil..asal ak apply je method tu..it will be fine..so ak pn slow2 je la maen café world ni..tp bru di lvl 106 kot..skrg cam mls ckit nk on café world ni..sbbnye tenet lembab…ak punye la mnuggu nk masak..da la lame..tp bile nk serve tengok…ckit jek tiggal..sbbnye tenet yg mlambtkan game tu nk save ape yg ak da wat…huh..mase café kecik dlu ok je maen..da besar,punye la lembab (pakai broadband jek…hu3)..-_-‘ tu yg mlas..

skrg ni city ville plak..yg ni kne bina bandar, decorate..tanam2 pn ade….ape yg aku skrg dok wat ni..mncari bagaimane nk memaksimumkan income aku..aku try la ubah2 yg mne patut…yg ni bru jumpe die punye strategi..da apply da..mmg berhasil la klu nk dpt duit bnyk..tp x maksimum lg..tgh mencube tuk dpt yg maximum..n ini memerlukn mase tuk kumpul duit…kdg2..utk dptkan income yg maksimum, invest pn kne bnyk or maximum gak (ni ape yg aku prasan la tym maen city ville ni)

tp tu la..esok aku kne g KL…ade hal..aii..tertangguh la aku punye city ville ni..da la aku punye broadband mmg cam sipot tua sakit yg nazak kt sane..nk on tenet pn merayap..(kdg2 x dpt lgsg) ni plk nk maen game…hampeh..-_-‘

herm….k la kawan2...bye bye… thanx krn sudi membace.. ^ ^


Wednesday, January 19, 2011

Jalan-Jalan

aku ni sbnrnye da x dek idea da ni nk mnulis..ak bukannye banyak idea sgt..tp gediks je nak wat blog ni..sbb cam best...td terkebetulan aku teman mem besar g shopping..lame da kot aku x g jalan2..lps abis program utm hr tu..td je la bru ak g jln2...he2..ktorg kuar dr pg sampai la ptg..(biase je kot bg girls laen..bg ak sangat lame..-_-" )..mase aku dok teman mem bli brg..aku ternampak la satu barang ni..first2 x nk bli pn..tengok2 jek..pastu mem dtg kt aku..


mem ckp la..: nk ke? klu nk amik je laa...
aku : ermm..x pe lah..laen kali..
tetibe jek salesgirl dtg n dok promote la barang tu...disebabkn salesgirl tu..mem aku plk tertarik  ngn barang tu n soh aku amik..die bayar laa..ak lak nth la nape baek la plak td.....owg nk blanje x nk plak...first2 je laa....lame2 amik jugak...he2..rugi kot klu x amik..(berjaye salesgirl itu meng'abiskn' duit mem..hu2)....ni la barang yg aku bli..


Bio essence aqua boost.=)...yg kecik2 tu salesgirl tu bg free..ak pn x tau la produk yg ni seswai x ngn aku...slalu pakai yg kaler biru..yg tu mmg sesuai ngn aku....mmg best pakai yg tu..serious best yg tuu...kne cube tau!!.. :)


Ade lg die bg free... produk bru diorg gak..biru yg baru...ni yg suke ni klu bli barang..bnyk dpt free...(griiinnn).




hermmm...brg laen yg ak bli td =) =) =)..ngeee~~~
aku klu x dek bende nk bli...coklat la sasaran aku..=) =)
tp ckit jek...


ni yg hr tu punyer..suke sgt ngn jelly bean!! =)=)
Bubye kwn2....
x sabor nk pakai produk tu mlm ni..=).(plik jek n3 ak yg ni..-_-')

Thursday, January 13, 2011

TAK FAHAM KE TAK KLAKAR OR….

Ni ade satu cite yg ak nk share ngn korang n klu korg nk bg pendapt ttg cite ni..SNGT2 DIALUKAN…pd suatu malam..(mcm bdk tdika lak)..ad sowng member (nth la member ke ape an) ni..Hes Nigerian, die ajak kwn ak kluar..ye la si Nigerian ni minat kt kwn aku tu..(mase ktorg tngh mkn kt café..tetibe jek die dtg n ckp kt kwn ak…I like the way u smile n duk smeja ngn ktorg…n borak2..cenggitu la lbh kurg mase first2 knl die…)

Mase die ajak kwn aku tu..kwn aku ajak la ak..teman die..ye la..x brani kowt ngn foreigner even same2 student 1 Univ..aku ngn malasnye g la teman die…ktorg borak2 jek kt bus stop (bus stop ni cam pondok) depan kolej kediaman ktorg….n tym borak2 tu..si Nigerian ni  gtau la satu crite..crite nye cmni:

Ade 4 org kwan ni…satu course…diorg ni suke sgt tngk football match…. gara2 tngk bola sampai pg...diorg ni TERmiss klas yg mn tym tu ade test..lepas tu diorg g la jumpe diorg punye lecturer nk ambik blk test..Sblum diorg g jumpe lecturer, diorg da plan da..ckp kt lecturer yg kete diorg rosak n kn repair tym tu…mase diorg g jumpe lecturer...n gtau sprt yg drancang…sungguh x sangke diorg yg lecturer percayeee ngn tipu helah diorg n kasik amik test tu….

Pd hr yg dttpkan..…diorg dng happynye nk jawab test..tengok jek soklan..masing2 TERBELIAK!!! 0.0 soklannye:
1.                                                                    Siape yg drive kete?
2.                                                                   Bahagian mane yg rosak?
3.                                                                   Sape yg dok sblh driver’s sit?
4.                                                                   Sape yg call mekanik?

Hmm gtula citernye..si Nigerian tu gelak2 jek lps abis die cite..aku??senyum jek..kwn ak…? Nthlah reaksi die cmne tym tu..senyum gak kot…

Si Nigerian tu tanye ktorg..why u didn’t laugh? The story is really funny….(mmg nmpk sgt pn dr cre die gelak)..do u understand the story?

Ak jwb la ngn English yg brterabur: …yea…I do..i just think how brilliant the lecturer was...

Aku pn x tau npe ak x gelak tym die citer tu…cume tersenyum jek….mb pikirn aku lbh kpd kebijaksanaan lecturer tu mengkantoikn student2 die n cre yg terbaek kot nk test student…hu3…


Tuesday, January 11, 2011

Facebook Shutdown is just a Rumor

Yee..yg mn khabar angn tu mengatakan Mark Zuckerberg ni da x larat da nk uruskan fb ni..da streess...n die nk hidup die balik..so die nk tutup fb...dngn tersebrnyek rumor ni..Larry Yu, Facebook Director of Corporate Communications menyatakn khabar angin ni TIDAK BENAR n tolong bantu diorg utk menamtkan kesilapan ini....diorg gak ckp yg diorg x dek plk dpt memo utk tutup fb ...n akn terus mguruskn fb ni...lbh kurg cmtulah..
                                        ******
Waaa..lega la korang ek facebook x ditutup...x yah dok risaukan cafe, farm, ikan, city..etc...penat woo maen punye la lame..mengerahkan segala tenage utk majukan city, farm, cafe..etc..alih2 nk di tutup!!!...x blh jadik ni!!...huhuhu...tp naseb baek x...x kn kot die nk tutup...diorg kaye beb ngn fb ni...mmg rugi besarla klu diorg tutup....


Sekarng ni aku da blh rse lega...slamat ler cafe ak yg da ak usahakn hmpir 5 buln kot..n gak boyfriend aku dlm it girl..hehehe...sbb itu sume is just a RUMOR...grinnnnnn ...=D


For more informations..feel free to read these articles :
Fear not Facebook isnt shutting down
No facebook isnt shutting down it was a tabloid hoax
Tech-Bytes
Facebook denies shutdown rumors thousands mourn loss social network site
Facebook wards off March15 Shutdown rumors

Monday, December 13, 2010

Hikayat Merong Mahawangsa (The Malay Chronicles: Bloodlines)


Erm..kali ni aku nk wat entry psl filem lak...sprt yg korang bc title kt ats tu..Hikayat Merong Mahawangsa..itulah filem yg aku nk share ngn korang..filem ni ialh terbitan KRU studios n pengarahnye, Yusri Abdul Halim..filem ni mmg mggunakan kepakrn tempatn :)...bg aku la berdasrkan  trailernye..cite ni mmg best sey...bnyk teknik CGI yg digunakn n nmpak real!!..cantek..set n kostum diorg pn cantek...ape itu CGI?? even aku tau ramai yg tau sal CGI ni...tp sje aku nk jlaskn gak ckit2...CGI (computer generated imagery) merupkn sejenis aplikasi komputer utk mghasilkn pelbagai effect yg mnarik trhdp suatu filem...cthnye dlm background, material, klu nk wat tentera mnjadik ramai ngn plakon yg cket pn blh ngn CGI ni...klu nk meng'ade'kn bende,persekitaran yg x der pn boleh...ngn kate laen menrealitikn imaginasi...hehehe..n mcm2 boleh lah...


Filem ni gak tlh dpt menarik ramai pengedar filem antaranye dr UK, German, Russia, France n negara2 Timur Tengah sms menyertai Pasaran Filem Eropah di Berlin, Germany...

Pelakon-pelakon filem ni lak ialah Stephen Rahman-Hughes, Jing Lu, Gavin Stenhouse, Craig Robert Fong, Eric Karl Henrik Norman, Keith Chong, Keith Chong, W. Hanafi Su, Dato' Rahim Razali, Khir Rahman, Ummi Nazeera,Nell Ng, Jehan Miskin, Umi Aida, Kuswadinata, Mano Maniam, Ravi Sunderlingam n diorg gak gune 15 org pelakon stunts dr Hong Kong


Ok ni aku share ngn korng die punye trailer..jemputla tengok...

video


haa..amacam???? best kn?? =D

Cite ni sbnrye berdasarkn dokumen sejarah pada abad ke 16 iaitu 'The Malay Annals'. citer ni mengisahkn tentang Empayar Rom yg pd ketika itu (thn 120 AD) di bawah pemerintahan Hadrian, sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah. Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.Tapi, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan. Di hujung perairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda. 

So klu korang nk tau Merong Mahawangsa ni dpt selamatkan Puteri China utk dikhwinkan ngn Putera Rom ke x..n nk tengok hasil kepakarn tempatan dlm pengaplikasian CGI dlm filem ni ...same2 la kt nantikn n nonton cite ni...

Filem ni maybe ditayangkan awl 2011..bile tu ak pn x tau ah...huhu..same2 la kt nunggu yek..


****

Tuesday, December 7, 2010

Rutin Harian sbg Penganggur..-_-"



hi sume...hr nk aku saje je nk wat entry cengini, skrg ni kol 7.17 am n aku nk gtau tugas2 aku yg akn aku wat jap lg n mmg tugas2 tu la yg aku dok wat tiap-tiap hr..~~~


aku nk ibaratkn bibik laaa seng citer..biase ak stat keje as bibik ni kol 8 la..(msh ade mse ni) pg2 perkare pertame yg aku wat..


1- online jappp


2- cuci pinggan mangkuk


3- kemas rumah termasuklah menyapu, m'mop(2hr skali), mngmas yg berselerak etc


4-basuh baju - tp bju aku jek, yg laen mem besar yg basuh sbbnyek mem besar was-was klu ak bash, takut x bersih....ok x per..ringn ckit keje ak..hi2...basuh bju ni kne basuh lps mem besar selsai bju die...


5-masak??..erm.. kdg2 jek aku tulun he3...tngok keadaan mem besar la...or..klu aku rse nk masak.. aku g la msk...aku lbh suke mask sorg2..klu tulun2 org msk ni..kurg bermnt cket....hehehe


6-ble dh selsai sume keje, biase da tgh hr...so, lpas jek smyg, mkn, ak akn maen game..ps2..n adik ak akn online..kire tukar shif ngn die laaa...


7-ble mlm lak..lps mkn, aku akn nonton tv..tngk cite ape yg best...cite yg slalu ak tengok adlh Halimah Jongang (x dek la best mn..tp layan la jugak), cite yg kamis mlm jumaat tu..cite antu kt tv3 tuu..lupe cite ape..n...klu ade cite laen yg best aku tengok..klu x dek or adk ak tgok sport (laki cam tu ah..sport..sport..sport..-_-), ak online..klu adk ak online..aku maen game n sbaliknyelah...


so begitulh rutin harian ak sbg penggangur yg membosankan...k lah kne stop da ni..kang bising plak mem besar...bye bye..

Drop ur Link