RSS

Welcome to my Blog
Hope you enjoy reading.

Thursday, February 10, 2011

Projek Budak Tabika

esok ni da last day tuk kontes ni...aku x tau la diterime ke x karangan aku ni...he2...saje je ak nk try kontes ni..g pon blh la mnmbhkan aku punye n3...hermmmaku dpt tau kontes ni kt blog ni yek..klik sini

cenggini die punye kontes


X lawo kn..kah3!

nk tulis ringkas2 xpe..xde potong markah..janji sedap d'bace,lawak n boley d'fahami .
ps 2 post link krngan anda 2 kt comment contez neh .

dlm karangan 2 msti ada :
  • suara org m'nyayi
  • harimau
  • anak kunci
  • peti besi
  • surat wasiat
  • d'kejar gajah
  • suara ckgu m'manggil name sy (anda la 2)  
sila sambung karangan neh :

    
Pada musim ct sekolah yg lepas.sekolah sy telah m'adakan 1 aktiviti riadah d'kawasan air terjum sekayu.
tngh2 syok sy n kwn2 mandi kt air trjum 2 sy nampak s'eko rama2 yg cantek.sy pown kejar rama2 2.tiba-tiba sy.......

                                                                 ********************************

Tiba2..trdngar suara org menyanyi..tp sy x kesah pon…sy terus kejar rama2 tu tatpi suara itu makin kuat..sy brhenti sekejap dan mencari suara itu..sy terpk mugkin itu suara tylor swift..  tp mustahil sbb ni kn dlm hutan…xkn die wat konsert dlm hutan kot...tiba2 sy ternmpak satu bunga besar yg bergerak..dan sy pasti suara itu datg dr bunga itu..sy tengok bunga itu..ia trus mengembangkn kelopaknye dan sy nmpak ade pari-pari di dalamnye…die sugguh cantik..sy sgt terkejut …tiba2 terus sy tringt rama2 sy td..sy x tau mne rama2 itu..sy pn tanye pari-2 itu..dan die bgtau saya arah rama2 tu pergi

Sy trus mengikut arah yg dtunjukkan n terjumpe ngn rama2 td….sedang sy asyik mengejar rama2 tu, sy terase ade suatu yg aneh..erk…sy nmpak ade ha..ri..mau…!!!..sekor harimau  besar dan harimau kecik 3 ekor..mungkin mereka satu keluarga..yg besar itu emaknye  sbb die pakai rantai…dan yg kecik itu anaknye….tp anaknye yg sekor tu kurus jer..sy trus tanye mak harimau knpe ank die kurus?..mak harimau ckp: die x nak makan..sume jenis makanan dah bg kt die sume x nk makn..jd sy berilah Appeton kpd mak harimau utk mnmbh selera mkn..sbb mak slalu beri  sy apeton klu sy x nk makan dan slps minum apton sy akn makan..mak harimau sgt gembira dan di memberikan sy ank kunci yg terdapt pd rantainya…beserta satu peti besi sbg balasan krn tlg menolong anknye..

Sy trus membuka peti besi itu dng anak kunci yg dberikan..sy nmpak ade surat wasiat dlm tu..wow..rupe2nye dlm surat wasiat itu ade terlukis peta..peta harta karun mungkin..sy dng gumbiranye..menuju ke tempat yg terdpt dlm peta itu..ianya berhampiran dng gua..bile sampai di tmpat tu, sy menggali beberapa tempt yg mungkin trdapt harta karun..dan..sy sgt terkejut krn sy terjumpe satu kotak…kotak itu dibalut dng kain..sy buka balutan dan kotak itu..sy terkejut sekali lg..rupe-rupenye ade sony psp di dalm kotak..sy terus mengambil sony psp itu dan ingin mencuba..sy lg terkejut sony psp ade game  siphon filter dlm tu….weeee..=)..sy terus duduk pintu gua n bermain game tembak2 tu....wau mmg best upenye maen game dlm gua ni...x pyh pakai speaker yg power2..da bergema da pon… tiba2 sy terdengar bunyi gajah.. rupenye2 gajah itu berada di depan sy… gajah tu lihat sy..sy lihat gajah...n…die nk kejar sy..sy takut…sy terus lari dan lari..sy sgt takut dikejar gajah...sy rase gajah fikir sy nk tembak die..owh tidak…gajah tu clap paham…sy hanye maen game tembak2..

 Sy sudh penat berlari tp gajah itu x penat lg berlari mengejar sy…tiba2 sy terdengar suara cikgu memanggil nme saya..miraa miraa….pokok didepan!!!!..sy terkejut..nasib baek sy sempat brek dan terus wat drift ke kiri…tp gajah yg kejar sy x sempat nk brek..die pengsan sbb xcident ngn pokok besar..kesian gajah itu…

                                                                                             *******
gtulah karangan budak2 dr sy...sile komen yek encik penganjur...(hu2 klu msh diterime utk kontes la)
n kwn2 kt bwh ni..jomlei kt wat karangn budak2...=)

cik zatie                        skoozsan          nelly





Drop ur Link